Het Versluierde Land

Deel 1: Vlucht met het mysteriekind.

De setting: Planeet Aarde, voornamelijk het land Doran, in een (nog) niet nader genoemde tijd. Vermoedelijk in de toekomst, gezien de nieuwe benamingen van sommige continenten die doen denken aan 1984 (Orwell), maar het verhaal zou zich ook wel in een parallelle werkelijkheid af kunnen spelen, anno nu of wie weet wel een eeuw geleden, gelet op het beperkte gebruik van techniek. In ieder geval is vanaf bladzijde 1 de versluiering uit de titel indringend voelbaar.

De twee hoofdpersonen, rationele dertiger Thomas en de ongeveer 12-jarige impulsieve Alante, raken plotseling op elkaar aangewezen. Tom is van menselijke afkomst; bij het meisje is dat minder duidelijk, want haar lichaam vertoont enkele uitzonderlijke kenmerken. Beiden worden opgejaagd door vijanden. In het begin lijken hun achtergronden en motieven nog verschillend, maar tijdens hun vlucht door een onherbergzaam gebied vullen ze elkaar goed aan en raken hun verhalen steeds meer met elkaar verweven. Alanta heeft minstens zoveel overlevingstalent als Tom, doordat ze zo sterk verbonden blijkt met de natuur, vooral het water. Ze verrast hem ook met haar technische inzicht en ze helpen elkaar steeds meer uit hun isolement. Gaandeweg groeit er een bijzondere vriendschap.

Tom beseft dat het zijn opdracht is dit meisje naar haar bestemming te brengen. Welke precies, blijft in deel 1 nog verhuld. Maar de reis zelf wordt meeslepend beschreven, nu eens heel concreet, dan weer dromerig-idyllisch. Het tweetal krijgt niet alleen te maken met bedreigingen, maar ook met hulp vanuit onverwachte hoeken en sferen. Tussen de gespannen momenten door, als ze puur bezig zijn met overleven, is er gelukkig ook ruimte voor rust, plezier en bespiegelingen. De lezer laat zich moeiteloos meevoeren, in de ban van alle met zorg gekozen details die het verhaal zo levensecht invoelbaar maken, en steeds nieuwsgieriger naar het vervolg. Dit is pas deel 1 van in totaal liefst 8… Een veelbelovend, zeer oorspronkelijk begin, dat smaakt naar meer.

Hein van Elteren 18-7-2014

 

Category(s): Boeken, Kinderen, Oorlog, Vrijheid
Tags: , , , ,

Comments are closed.