Recensies Ziek van angst

Nederlandse schrijvers

Het is moeilijk om Sarah Morton niet aardig te vinden. Ze heeft iets ontwapenends in haar houding. Haar blik is onderzoekend, dromerig. Alsof zich voortdurend nieuwe taferelen in haar hoofd afspelen. ‘Ziek van angst’ – haar laatste boek – is een psychologische thriller. Het gaat over een bedreigende wereld en hoe mensen zich daarin staande proberen te houden. Vooral dat breekbare meisje is zo intrigerend.

Sarah Morton

Schoenloos in het gras, in een zwembroekje, met enkel water, bomen en struiken om haar heen, lijkt ze een kind van de wildernis.

Een toekomstige wereld waarin zwarte wolken worden ingezet als wapen om de bevolking te terroriseren. Je wordt in het beklemmende verhaal gezogen, kunt zelf niet meer ontsnappen en je vraagt je af wat er toch in het hoofd van de schrijfster omgaat.

Een onaardse, spookachtige wind, mengt zich met de oplaaiende kreten en de hoge uithalen van het alarm. Er komen meer wolken.

Dit boek maakt het moeilijk te denken dat de personages bedacht zijn, ontsproten aan het brein van de schrijfster. Net als de couleur locale die soms erg treffend wordt verwoord.

Op de ruiten roffelen subtropische druppels, om als gordijn van water naar beneden te glijden. Het spoelt alle energie weg.”

Ze is momenteel bezig met deel twee van ‘Ziek van angst’.

Bron: Nederlandse schrijvers.nl

 

 

Ziek van Angst – Sarah Morton

“Ziek van Angst” door Sarah Morton is een knap geschreven boek. Sarah neemt je zonder aarzelen mee naar het jaar 2166, waar de twaalfjarige Connor en zijn ouders en zusje Megan te lijden hebben onder de praktijken van het Worldwide Prostration Collectief. De situatie in 2166 wordt zonder kunstgrepen zo geloofwaardig neergezet dat je geen enkel moment twijfelt aan de waarheid, de mogelijkheid van het verhaal.

Wanneer de ouders van Connor en Megan verdwijnen en gevangengezet worden in een Duistere Zone, gaan zij dapper op zoek. Maar de hoofdpersonen moeten niet alleen het hoofd bieden aan de angst voor het WPC – erger nog is soms de angst voor zichzelf. Wat doet het met je als de vijand jou bijzonder vindt en een speciale band met je wil aangaan? Door het verhaal ga je je afvragen of Angst niet ook nu al als wapen gebruikt wordt.

In aanmerking genomen dat de schrijfster van dit boek autistisch is, vind ik het bij-zonder dat juist de gevoelens en redeneringen van de personages zo fijnzinnig en gedetailleerd beschreven worden, haarfijn uitgeplozen en herkenbaar. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen, en ik zou graag meer lezen van deze schrijfster.

© Ulrike Bonnema / Schrijverspunt

Ziek van Angst – Sarah Morton
Uitgeverij: Artscience
ISBN: 978-90-817533-0-2
Prijs: € 19,95

www.schrijverspunt.nl


Recensie Ziek van angst door Bezeten Boeken

Het jaar 2166. De samenleving is in de greep van angst. Sinds tientallen jaren heerst er een duistere orde: het Worldwide Prostration Collectief, die de macht wil grijpen en nazi-ideologieën erop nahoudt. Het wil de wereld hervormen, wat tot een Derde Wereldoorlog leidt. Bloodflowers hoeven onwillige personen niet dood te maken of op te sluiten om ze buitenspel te zetten. Ze laten Zwarte Wolken los, die op levende energie afkomen en die aftappen, tot iemands wil breekt.
In de eigenwijze, twaalfjarige Connor groeien aspiraties om het tegen het WPC op te nemen. Wanneer zijn ouders verdwijnen, sterkt hem dat alleen maar hierin. Samen met Megan, zijn zusje van vijf jaar en Alan, die als een oom voor hen is, stevent hij af op een Duistere Zone waar niemand vrijwillig naartoe zou gaan. Connor lijkt beter in staat de beproevingen het hoofd te bieden dan de autoriteiten en hij vindt zijn moeder en vader. Wat de confrontatie met het WPC voor hem en de anderen betekent en hoe het hen achtervolgt kan niemand overzien…
De Derde Wereldoorlog is een feit. Maar wat doe je als je ouders verdwijnen op de dag dat deze oorlog losbreekt? Een organisatie genaamd Het Worldwide Prostration Collectief heeft als doel om mensen hun wil te breken en ze op die manier als marionette-poppen te kunnen bespelen.
‘Ziek van angst’ gaat over een hooggeplaatste WPC’er, ook wel bekend als De Engel des Doods. Hij heeft zijn zinnen gezet op Connor en probeert een band met hem op te bouwen. Hierdoor dreigt Connor alles te verliezen wat hem lief is, inclusief zichzelf. Het lukt hem niet om aan de WPC’s (Whispers) te ontkomen, die hem koste wat het kost willen opnemen in hun groep om hem zo te zuiveren van de invloeden van zijn dierbaren, waaronder Alan. Connor doet er alles aan om de Whispers op afstand te houden. De vraag is dan ook of hem dit gaat lukken.
Wat opvalt is dat, hoeveel het verhaal sf-invloeden heeft, het een realistisch verhaal is. Het boek zet je aan het denken omdat er situaties in voorkomen die spelen in onze maatschappij, maar dan net een stapje verder. De auteur heeft zich duidelijk verdiept in hoe de zaken uit de hand kunnen lopen.
Ondanks dat het boek geclassificeerd is als een psychologische thriller, heeft de lichte sf de overhand. Toch is het psychologische aspect goed uitgewerkt en is Ziek van angst een verhaal over vriendschap, liefde en moed ten opzichte van macht, manipulatie en geweld.
Het enige minpuntje zijn de stijl- en spelfouten. Maar als je daar doorheen weet te kijken, dan is dit boek zeker een aanrader!
Uitgever: Artscience
Prijs: 19,95
Ziek van angst is verkrijgbaar bij www.bezetenboeken.nl

Link: boekrecensies Ziek van angst

 

One Response to Recensies Ziek van angst

  1. Het Genoegen om http://www.ziek -van – angst.nl begrijpen. De bovenstaande artikelen is vrij uitzonderlijk , en ik heb echt genoten van het lezen je blog en punten die u tot uitdrukking . Ik hou echt van om terug te verschijnen op een typisch basis, plaatsen veel meer binnen het onderwerp. Thanks for sharing … blijven schrijven ! groeten!

Geef een reactie